Att vandra bland facit - krönika av Charlotte Signahl

Att vandra bland facit

Hon lutar sig fram för att höra bättre men ger upp, hon får gissa. Jag nickar, hon gissade rätt. Vi känner varandra nu efter att jag åtskilliga gånger klätt av henne, tvättat och hjälpt henne på med nattlinnet. ”Vad livet lärt mig,” hon prövar meningen fram och tillbaka med olika betoning på olika ord och stavelser.” Vad har livet lärt mig, vad livet har lärt mig” Hon fnissar och med sin alldeles egna variant på franskasvenska säger hon ”Kanske går du hela natten runt bland en massa facit. Kanske du vet själv.”

Som många andra kom hon till Stockholm efter ett krig, i hennes fall det som i Europa kallas andra världskriget, kom från ett Paris i ruiner till ett Stockholm som sluppit undan. Unga  kvinnor jobbade som hembiträden, som barnsköterskor och ibland som affärsbiträden. De unga franska flickorna var omtyckta berättar hon. Jag undrar hur de tyska hade det, funderar hon vidare, men av oss så … några gifte sig andra ville hem så fort det bara gick.” Men du blev kvar ”säger jag. ”Inte blev”, säger hon, ”jag valde. Du måste välja ditt liv när det går och acceptera det när det inte går. ” Jag tänker ofta att hon är lite, lite vass i tonen på ett ödmjukt sätt som bara mycket intelligenta människor behärskar, tydlig utan att vara elak. Jag frågar om hon hade lätt i skolan. Hennes blick stelnar lite i fjärran och hon säger sakta, ja om livet varit annorlunda hade jag så gärna gått på ett universitet, så mjuknar blicken och hon säger snabbt att hon ju ändå har haft lyckan att kunna läsa på många språk, att hon läst allt hon kommit över och att nu är radion, tv:n och hemtjänsten hennes bästa vänner. ”När jag nu inte längre kan läsa eller komma ut i världen kommer hela världen hem till mig, det är lyx det”. Jag skjuter till dörren lite när hon ska gå på toa och hon skrattar, ”sluta med det där, hela Stockholm har sett min rumpa så ofta som hemtjänsten byter personal, ja inte kungen kanske men definitivt alla andra”. Jag vill också ha den självdistansen när jag är nästan hundra och gärna med det franska rullandet på R.

När jag summerar mina lärdomar från många år i hemtjänsten men också på andra platser återkommer jag till fyra områden som avgör livskvaliteten i slutet:

Var rädd om dina relationer, skaffa också nya vart efter.
Ha en hyfsad god ekonomi, det är roligare att kunna välja.
Sköt om din hälsa, det är enklare att vara gammal eller sjuk med en god grundfysik.
Fortsätt vara nyfiken, världen kommer ju rulla vidare utanför ditt fönster och att tänka på annat än sig själv då och då gör livet mer innehållsrikt och där med enklare.


Hälsningar
Charlotte Signahl

Prenumerera på nyhetsbrev

Registrera din e-postadress för att få nyheter och uppdateringar i din inkorg.

Sällskapsspel - Hur skulle du säga? - Befria elefanten i rummet
Detta sällskapsspel hjälper er att befria elefanterna på jobbet.
Läs mer
Tipsa eller fråga dina kollegor
Kompetensen finns där ute! Det är genom våra kollegors erfarenheter som vi växer. Dela med dig och ta del av andras kunskap.
Läs mer
Föreläsningar om äldreomsorg
Marcus och Charlotte föreläser och håller kurser var och en för sig eller tillsammans.
Läs mer