Hur skulle du säga?
- Befria elefanten i rummet

Sällskapsspel - Hur skulle du säga? - Befria elefanten i rummet

Elefanten i rummet är ett bildligt uttryck för något som alla ser i en grupp, men som man undviker att prata om. Detta sällskapsspel hjälper er att befria elefanterna på jobbet.

Vad är det ni inte pratar om på din arbetsplats? Vad gör du när en brukare vill att du gör saker som du tycker är fel? Vad gör du när en brukare blir en fara för sig själv? Låtar du alltid brukarens behov gå först? Pratar du med dina kollegor eller om dina kollegor? Hur hanterar du konflikter på jobbet? Genom att spela HUR SKULLE DU SÄGA? får du och dina kollegor öva er i att prata om det som är obekvämt att prata om. Det som är obekvämt undviker man gärna. Därför måste man träna på att hantera det obekväma. Spelet hjälper er att bli tryggare i arbetsgruppen och bli bättre på att ge feedback till varandra.

Detta är ett ovanligt sällskapsspel på fullt allvar som är anpassat för verksamheter inom äldreomsorgen. Spelidén är väl beprövad och främjar ärliga samtal om komplexa problem. Varje deltagare får dra ett kort där det finns en situation beskriven. Du berättar hur du skulle säga om du hamnade i situationen. Övriga i gruppen får därefter berätta om man håller med eller skulle sagt på något annat sätt. Spelet innehåller totalt sextio situationer som handlar om dilemman, både kopplat till brukare, kollegor och arbetsmiljö. Spelet innehåller även ett tävlingsmoment som höjer engagemanget och gör att det blir lustfyllt och roligt att diskutera de svåra och känsliga frågeställningarna.

Exempel på situationer som ingår i spelet:

  • En kvinna ni hjälper vill inte ta emot hjälp från män.
  • En brukare som är muslim och har en demenssjukdom vill börja äta fläskkött.
  • En brukare har precis fått veta att hen snart kommer att dö.
  • En kollega säger att en homosexuell brukare är äcklig.
  • Du har fått arbetsuppgifter som du känner är för svåra. Du är rädd att göra fel.

Vill du koppla ett speltillfälle till en kunskapspåfyllning? Kontakta oss på Värdigt.se så planerar vi en föreläsning eller utbildning tillsammans med spelet. Vi erbjuder både fysiska och digitala speltillfällen.

Kostnad: 1 600 kr exkl. moms + frakt
I priset ingår 1 h digital spelledarhandledning med Marcus GustavssonSpelet är framtaget tillsammans med:
Spel - HUR SKULLE DU SAGA?

Prenumerera på nyhetsbrev

Registrera din e-postadress för att få nyheter och uppdateringar i din inkorg.

Sällskapsspel - Hur skulle du säga? - Befria elefanten i rummet
Detta sällskapsspel hjälper er att befria elefanterna på jobbet.
Läs mer
Tipsa eller fråga dina kollegor
Kompetensen finns där ute! Det är genom våra kollegors erfarenheter som vi växer. Dela med dig och ta del av andras kunskap.
Läs mer
Föreläsningar om äldreomsorg
Marcus och Charlotte föreläser och håller kurser var och en för sig eller tillsammans.
Läs mer