Våra bästa stresshanteringstips

Värdigt.se - bästa stresshanteringstips

Stress är ingenting nytt för oss inom vård och omsorg. Vi som jobbar med människor har alltid många relationer att ta hänsyn till och det skapar lätt ytterligare stress. Att arbeta i vård och omsorg innebär för många att ständigt känna sig otillräcklig. Att vänta med återhämtning tills det lugnat ner sig är alltså inget alternativ. Nedan följer våra bästa stresshanteringstips.

Kom igång

Du kan inte vila sedan. För det kommer inget sedan utan börja redan idag med att göra lite av det vi föreslår nedan.

En sak i taget

Det är viktigt att göra en sak i taget, det har vi ju hört många gånger. Att superkoncentrera dig på det du har framför händerna, att hitta närvaro i att diska, leka med barnen, köra bil eller till och med svara på mail kan vara avkopplande om det görs med närvaro. Ju mer vi splittrar oss desto lättare att ökar intensiteten. Ta istället en minipaus mellan varje uppgift.

Skapa rum i dagen

Tidsrum är ett sätt att minska splittring och stress. Tänk att varje uppgift i livet händer i ett eget rum utan tillgång till det runt omkring. Säg till dig själv ”nu är jag i diskrummet”, ”nu är jag i sovrummet”, ”nu är jag i planeringsrummet”, ”nu är jag i mailrummet”, ”nu är jag i rummet bara för innebandy” och så vidare. I varje rum är bara just den aktiviteten tillåten. Behöver du kan du i början skriva upp saker som du kommer på tillhör ett annat rum men försök med tiden bli av med även den vanan då det splittrar och gläntar på dörren till ett annat rum.

Notera dina tankar

Oftast är det våra tankar som både skapar stress och stör återhämtningen. Se på dina tankar som bilder, eller som ord som sitter på ett moln som svävar förbi eller att de saker som du oroar dig för ligger på ett löv som flyter förbi i en å. När vi gör detta skapas ett lugn i hjärnan. Problemet finns kvar men du kan se lite lugnare på det.

Strunta i andra

Du kommer aldrig kunna ändra på andra, varken kollegor, brukare och patienter, anhöriga och närstående, dina grannar, dina vänner eller din egen familj. Betrakta dem, notera vad du tycker är jobbigt och konstatera att det antagligen är än värre för dem att leva med sig själva. Kraftiga förseelser ska givetvis anmälas till närmaste chef och i det privata ska du lämna relationer som tar mer energi än de ger.

Prioritera

Som vi skrev inledningsvis: du kan inte vila sedan. Det kommer inget sedan om du inte prioriterar din hälsa. Du är den viktigaste personen i ditt liv. Att komma tillbaka från utmattning kan ta många, många år och är en kämpig väg. Se till att komma bort från vardagen då och då, kanske utan barn? Se till att löpträna, yoga eller vad som nu är din grej för det tar inte tid, det ger tid i långa loppet. Att prioritera är också att välja bort. Vilka sociala sammanhang ska du välja bort? Vilka relationer tar och vilka ger? Måste bilen vara ren? Är det ok om fönstren inte tvättas i år heller? De gäster som du inte vill bjuda hem till smutsiga fönster kanske inte ska bjudas hem alls? Om arbetsplatsen inte känns sund – så byt för du lever bara en gång.

Boka vår föreläsning om stresshantering:
Allt som inte härdar dödar - en föreläsning om stresshantering

Prenumerera på nyhetsbrev

Registrera din e-postadress för att få nyheter och uppdateringar i din inkorg.

Sällskapsspel - Hur skulle du säga? - Befria elefanten i rummet
Detta sällskapsspel hjälper er att befria elefanterna på jobbet.
Läs mer
Tipsa eller fråga dina kollegor
Kompetensen finns där ute! Det är genom våra kollegors erfarenheter som vi växer. Dela med dig och ta del av andras kunskap.
Läs mer
Föreläsningar om äldreomsorg
Marcus och Charlotte föreläser och håller kurser var och en för sig eller tillsammans.
Läs mer