Att det ofta är stressigt inom äldreomsorgen det vet vi men vad kan vi göra åt det? Det låter alltid så tråkigt med stresshantering, så segt med medveten närvaro och krångligt med förändrat förhållningssätt. Men när vi väl börjar sätta ord på våra vanor och ovanor kan skrattet leda till förändring.
Att det är stressigt inom äldreomsorgen vet alla vi som jobbat där. Går det att göra något åt? Det låter alltid så tråkigt med stresshantering, så segt med medveten närvaro och krångligt med förändrat förhållningssätt. Men när vi väl börjar sätta ord på våra vanor och ovanor kan skrattet leda till förändring. Att få enkla redskap för att minska stressen i vardagen är ovärderligt för både oss som jobbar och våra vårdtagare. Kunskap ger makt över tillvaron och det egna måendet. Ofta säger vi allt som inte dödar härdar men vi vet att stress leder till förtidig död och mycket onödigt lidande därför har Charlotte valt att tänka Allt som inte härdar dödar och med härdar menar de vanor vi kan lägga till och dra ifrån som ger oss motståndskraft mot den negativa stressens konsekvenser.
Charlotte har arbetat inom äldreomsorgen och är utbildad gruppledare i ”ACT – Att hantera stress och främja hälsa” genom Fredrik Livheims företag Livskompass AB och håller utifrån det föreläsningar av olika längd men även längre workshops och utbildningar för grupper. Teori blandas med upplevelsebaserade övningar och reflektionspass. Föreläsningen tränar förhållningssätt för att kunna välja handlingar som leder mot våra mål enligt våra värderingar och det liv vi vill leva.
Innehållet beslutas i samråd med kunden men kan innehålla:
ACT är en förkortning för Acceptance and Commitment ¬ Therapy och uttalas som engelskans »act«, agera. Det är en terapiform men kan även användas inom till exempel arbetslivet som förebyggande åtgärd av stress och psykisk ohälsa i olika sammanhang. ACT är en vidareutveckling av Kognitiv Beteende Terapi (KBT). I gruppformat kallas det Acceptance and Commitment Training för att förtydliga att det handlar om träning, inte terapi.
Charlotte Signahl är en etablerad utbildare och föreläsare inom motivationspsykologi, bemötande- och inkluderingsfrågor. Hon har arbetat av och till inom äldreomsorgen sedan 1992, huvudsakligen med hemtjänst. Genom åren har det blivit många utbildningar för omsorgspersonal – hur gör vi när det gnisslar mellan kollegor och hur hanterar vi en aggressiv vårdtagare.
Fyll i formuläret nedan för att kontakta Värdigt.se gällande bokning. Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska.