55% av näringen som en äldre person konsumerar utgörs av frukost, mellanmålen och eventuellt nattmål - det vill säga maten som beställs och bereds på avdelningar på äldreboenden. Vi går igenom hur du arbetar med mat för att äldre på vård- och omsorgsboenden ska få de bästa förutsättningarna för hälsa.
Omvårdnadspersonal inom vård- och omsorgsboende
Halvdag (3 H)
Frida Axberg är legitimerad dietist och folkhälsovetare. Hon är Sveriges första dietist att diplomeras för kunskaper inom demenssjukdomar via Silviahemmet och Karolinska institutet. Frida utbildar inom nutrition som ett sätt att förebygga och behandla sjukdomar vanliga bland äldre. Hon hjälper verksamheter att jobba smartare med bra mat för äldre.
“Med sitt smittande engagemang för nutrition inom äldreomsorgen, har Frida verkligen gett oss en vitaminboost! Som en medarbetare uttryckte det: ”detta var det bästa vi har fått”.”
Maria Ekenfelt, verksamhetschef, Norlandia
Nutrition
Vi går igenom nutritionens grunder. Fokus ligger på äldres behov av vätska, energi, protein och annan näring. Deltagaren lär sig se vad som är en del av naturligt åldrande och vad som inte är det. Vi går igenom både undernäring och övernäring och pratar om varför det är så viktigt att också titta ”utanför tallriken” när vi arbetar för att förbättra nutritionen för en äldre person.
Behöver bra mat vara dyr?
Maten är en befintlig resurs i verksamheten som (om den används rätt) både kan förebygga och behandla sjukdom. Vi går igenom vad som är bra mat till ett bra pris och sådant som verksamheten inte borde lägga pengar på. Det är t.ex. vanligt att mat berikas med extra kalorier för de med liten aptit. Här finns en del vanliga fallgropar och outnyttjade resurser. Tillsammans går vi igenom smart (och osmart) berikning.
Fyll i formuläret nedan för att kontakta Värdigt.se gällande bokning. Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska.