Nutrition i teamet - för personal inom hemtjänst samt vård och omsorg

Nutrition i teamet - för personal inom hemtjänst samt vård och omsorg

Nutrition är en viktig del i teamarbetet och med mer kunskap inom nutrition går det att stärka upp mycket av befintliga insatser. Vi går igenom generell undernäring och gör djupdyk inom sjukdomsspecifik nutritionsbehandling. Det innefattar bland annat hur nutritionen kompletterar arbetet med sårläkning, fallprevention och hur den interagerar med läkemedel.

Innehåll

  • Äldres behov samt hur du bemöter myter om vad äldre bör äta
  • Mat som läker sår
  • Ordinera rätt konsistens
  • Smart berikning
  • Mat vid demenssjukdom och Parkinsons sjukdom
  • Åtgärder innan och efter du ordinerar en näringsdryck
  • Varför du bör fråga om nattfastan
  • Mat som förebygger fallolyckor
  • Bra mat vid diabetes
  • Mat som interagerar med läkemedel

Målgrupp

  • Sjuksköterskor, fysioterapeuter och arbetsterapeuter inom vård- och omsorgsboende och hemtjänst

Längd

  • Halvdag (4 H)

Referenser

Frida har utbildat vårt företag inom nutrition på ett sätt som bara kan beskrivas som revolutionerande. Med sin djupa kunskap och seriösa approach till ämnet, har hon visat oss nya perspektiv på nutrition som öppnat upp för helt nya arbetssätt.

 

Arandy Cabreraverksamhetschef - Kronobergs hemvård

Med sitt smittande engagemang för nutrition inom äldreomsorgen har Frida verkligen gett oss en vitaminboost! Som en medarbetare uttryckte det: ”Detta var det bästa vi har fått”.



 

Maria Ekenfeltverksamhetschef - Norlandia

Frida är en uppskattad föreläsare vid specialist-sjuksköterskeprogrammet "Vård av äldre", Malmö universitet. Hon gör studenterna delaktiga i undervisningen och förmedlar med stor entusiasm sin viktiga kunskap. Rekommenderas varmt!

 

Jonas Olofssonuniversitetsadjunkt - Malmö universitet

Mer om föreläsningen

Fallprevention börjar i kylskåpet
Det finns fem huvudsakliga näringsämnen som är kopplade till minskad risk att falla. Vi går igenom dem tillsammans samt hur man praktiskt får i sig mer av fallförebyggande mat.

”Äldre har ju inte lika stort behov av näring...eller?”
Vi går igenom hur äldre och sjuka har ett näringsbehov som skiljer sig från unga och friska samt vanliga myter kring äldres behov av näring.

Från stuprör till ett holistiskt arbetssätt
När mat för äldre kommer upp på agendan börjas det genast att pratas om undernäring. Det är viktigt, såklart! Men allt prat om undernäring har överskuggat hur mångsidigt det kan vara att arbeta med nutrition. Mat kan påverka kognitionen, tandstatus, syn, läkningsförmåga och allehanda funktioner i kroppen. Därför är det så viktigt att även annan legitimerad personal är orienterad inom matens egenskaper. Med ett holistiskt perspektiv på äldres hälsa kommer vi längre. På kursen kompletterar du dina kunskaper med en viktig pusselbit inom nutrition.

Om föreläsare Frida Axberg

Frida Axberg är legitimerad dietist och folkhälsovetare. Hon är Sveriges första dietist att diplomeras för kunskaper inom demenssjukdomar via Silviahemmet och Karolinska institutet. Frida utbildar inom nutrition som ett sätt att förebygga och behandla sjukdomar vanliga bland äldre. Hon hjälper verksamheter att jobba smartare med bra mat för äldre.

Kontakta Värdigt.se - Boka föreläsning

Fyll i formuläret nedan för att kontakta Värdigt.se gällande bokning av föreläsare. Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska.

Fler föreläsningar från Värdigt.se