Innehåll
- Näringslära
- Undernärd, övernärd eller både och?
- Näringsbehov: ung jämfört med gammal, frisk jämfört med sjuk
- Vikt och BMI, förbränning och muskulatur
- Åtgärder för att minska undernäring
- Nattfasta i ordinärt boende
- Mat som förebygger demenssjukdom
- Handla till äldre i butik
- Mat att titta efter
- Mat att undvika
- Förvaring för bästa smak och hållbarhet
Målgrupp
Omvårdnadspersonal inom hemtjänst
Längd
Halvdag (3 H)
Om föreläsare Frida Axberg
Frida Axberg är legitimerad dietist och folkhälsovetare. Hon är Sveriges första dietist att diplomeras för kunskaper inom demenssjukdomar via Silviahemmet och Karolinska institutet. Frida utbildar inom nutrition som ett sätt att förebygga och behandla sjukdomar vanliga bland äldre. Hon hjälper verksamheter att jobba smartare med bra mat för äldre.
Referenser
"Frida har utbildat vårt företag inom nutrition på ett sätt som bara kan beskrivas som revolutionerande. Med sin djupa kunskap och seriösa approach till ämnet, har hon visat oss nya perspektiv på nutrition som öppnat upp för helt nya arbetssätt.”
Arandy Cabrera, verksamhetschef, Kronobergs hemvård
Mer om föreläsningen
Nutrition
Vi går igenom nutritionens grunder. Fokus ligger på äldres behov av vätska, energi, protein och annan näring. Vi går igenom vad som är en del av naturligt åldrande och vad som inte är det. Deltagaren lär sig se tidiga tecken på undernäring och felnäring. Teori blandas med konkreta tips på hur man arbetar med mat inom hemtjänsten för att hålla äldre friska längre.
Mat i butiken
Vi går igenom en fiktiv butik tillsammans. I butikens alla avdelningar pratar vi om vad som är bra mat att köpa hem och vad man bör undvika t.ex. mat som kan påverka den äldres mediciner eller som kan vara giftig på något sätt. Väl “hemma” igen pratar vi om hur maten bör förvaras för bästa smak och hållbarhet.
Kontakta Värdigt.se - Boka föreläsning
Fyll i formuläret nedan för att kontakta Värdigt.se gällande bokning av föreläsare. Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska.