Innehåll
- Mat som läker sår
- Konsistensanpassade mellanmål
- Mat som förebygger fallolyckor
- Mat och antibiotika
- Mat som interagerar med läkemedel
- Bra mat vid diabetes
- Mat vid demenssjukdom
Målgrupp
Omvårdnadspersonal inom hemtjänst och vård- och omsorgsboende
Längd
2 h
Om föreläsare Frida Axberg
Frida Axberg är legitimerad dietist och folkhälsovetare. Hon är Sveriges första dietist att diplomeras för kunskaper inom demenssjukdomar via Silviahemmet och Karolinska institutet. Frida utbildar inom nutrition som ett sätt att förebygga och behandla sjukdomar vanliga bland äldre. Hon hjälper verksamheter att jobba smartare med bra mat för äldre.
Mer om föreläsningen
Smarta insatser
Ett sår som läcker mycket vätska är ett tecken på proteinbrist. Istället för att erbjuda vetebulle till fikat görs en proteinberikad chokladkaka som serveras med vaniljkvarg.
Mat och medicin
Mat och läkemedel påverkar hälsan, oftast till det bättre. Men ibland påverkar maten läkemedlets verkan och ibland är det tvärtom. Här går vi igenom några vanliga mat-läkemedels-interaktioner och vad du ska se upp med.
Kräm igen? Nej tack
Vid tugg- och sväljsvårigheter är rätt konsistens en förutsättning för en trevlig måltidsupplevelse och för ett bra näringsintag. Det är lätt att mellanmål och frukost blir lite enformiga med mycket yoghurt och kräm. Vi tittar därför på hur man gör dem mer aptitstimulerande.
Kontakta Värdigt.se - Boka föreläsning
Fyll i formuläret nedan för att kontakta Värdigt.se gällande bokning av föreläsare. Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska.