Mat är medicin - föreläsning för vård- och omsorgsboende och hemtjänst

Mat är medicin - föreläsning för vård- och omsorgsboende och hemtjänst

Här bygger vi på grundkunskaperna och går inpå det som är riktigt intressant. Nutritions-behandling är en icke farmakologisk metod som kan underlätta läkning och återhämtning. Här går vi igenom hur maten påverkar vid sjukdom. Med andra ord hur den kan läka sår, stabilisera blodsockret, återställa en störd tarmflora och mycket annat.

Innehåll

  • Mat som läker sår
  • Konsistensanpassade mellanmål
  • Mat som förebygger fallolyckor
  • Mat och antibiotika
  • Mat som interagerar med läkemedel
  • Bra mat vid diabetes
  • Mat vid demenssjukdom

Målgrupp

  • Omvårdnadspersonal inom hemtjänst och vård- och omsorgsboende

Längd

  • 2 h

Referenser

Frida har utbildat vårt företag inom nutrition på ett sätt som bara kan beskrivas som revolutionerande. Med sin djupa kunskap och seriösa approach till ämnet, har hon visat oss nya perspektiv på nutrition som öppnat upp för helt nya arbetssätt.

 

Arandy Cabreraverksamhetschef - Kronobergs hemvård

Med sitt smittande engagemang för nutrition inom äldreomsorgen har Frida verkligen gett oss en vitaminboost! Som en medarbetare uttryckte det: ”Detta var det bästa vi har fått”.



 

Maria Ekenfeltverksamhetschef - Norlandia

Frida är en uppskattad föreläsare vid specialist-sjuksköterskeprogrammet "Vård av äldre", Malmö universitet. Hon gör studenterna delaktiga i undervisningen och förmedlar med stor entusiasm sin viktiga kunskap. Rekommenderas varmt!

 

Jonas Olofssonuniversitetsadjunkt - Malmö universitet

Mer om föreläsningen

Smarta insatser
Ett sår som läcker mycket vätska är ett tecken på proteinbrist. Istället för att erbjuda vetebulle till fikat görs en proteinberikad chokladkaka som serveras med vaniljkvarg.

Mat och medicin
Mat och läkemedel påverkar hälsan, oftast till det bättre. Men ibland påverkar maten läkemedlets verkan och ibland är det tvärtom. Här går vi igenom några vanliga mat-läkemedels-interaktioner och vad du ska se upp med.

Kräm igen? Nej tack
Vid tugg- och sväljsvårigheter är rätt konsistens en förutsättning för en trevlig måltidsupplevelse och för ett bra näringsintag. Det är lätt att mellanmål och frukost blir lite enformiga med mycket yoghurt och kräm. Vi tittar därför på hur man gör dem mer aptitstimulerande.

Om föreläsare Frida Axberg

Frida Axberg är legitimerad dietist och folkhälsovetare. Hon är Sveriges första dietist att diplomeras för kunskaper inom demenssjukdomar via Silviahemmet och Karolinska institutet. Frida utbildar inom nutrition som ett sätt att förebygga och behandla sjukdomar vanliga bland äldre. Hon hjälper verksamheter att jobba smartare med bra mat för äldre.

Kontakta Värdigt.se - Boka föreläsning

Fyll i formuläret nedan för att kontakta Värdigt.se gällande bokning av föreläsare. Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska.

Fler föreläsningar från Värdigt.se